Het aanbieden van geluid in Ogg en MP3 formaat

DISC maakt het mogelijk geluid aan je website toe te voegen. Je kunt hierbij gebruik maken van de bestandsformaten MP3 en Ogg. Hoe je je geluidsbestanden omzet naar deze formaten valt buiten het bestek van deze handleiding. Meer informatie hierover kunt je o.a. vinden op de Ogg-Vorbis website (http://www.xiph.org/).

Op de DISC computer is een Icecast (http://www.icecast.org) mp3/ogg-server geinstalleerd (Icecast versie 2). Daarmee kunnen geluidsbestanden worden afgespeeld die op de server zijn opgeslagen (static files). Ook kan de server gebruikt worden om live radio via internet de distribueren (live streaming).

Om MP3's en Ogg-bestanden te kunnen afspelen heb je een MP3 speler nodig, zoals XMMS (linux, Winamp, Windows Media Player, of Real Audio Player. Als het mp3-bestand wordt aangeroepen via de Icecast server, zal de stream meteen beginnen met afspelen (de file wordt niet eerst ge-download). Hiermee is het ook mogelijk grotere bestanden af te spelen.

Static files

Alle mp3- en ogg-bestanden die je in de subfolder streaming zet, zijn direct toegankelijk voor de Icecast server. Het is dan wel belangrijk dat je de link hiernaartoe op de juiste manier in je website verwerkt.

Het maken van een link in de website:

Je kunt een mp3-bestand ook automatisch laten afspelen als een pagina geopend wordt. Meer hierover vind je op http://www.developingwebs.net/html/mp3.php

Live streaming

Om een live stream aan te bieden moet je op je eigen computer software installeren waarmee een live stream gegenereerd kan worden. Onder Linux kunt u hiervoor het programma ices2 gebruiken. Onder windows kun je gebruik maken van Oddcast (http://www.oddsock.org/tools/).

Voor live streams is op de server 1 password beschikbaar, dat gedeeld wordt met alle gebruikers van de server. Het password is te vinden in het admin-interface onder IceCast Server. Dit password wordt eens per maand gewijzigd (om 12 uur 's nachts, aan het begin van de maand).

Instellingen:

Je kunt de stream testen door in een mp3-speler de url http://dischosting.nl:8000/mountpoint te openen. Net als bij de static files kun je vanuit de website linken via een .m3u-bestand.

Tip: